Thursday, July 7, 2016

Review in Swedish

Agio Midnight Sun Raid 2016

I helgen , 1-4 juli, seglades Agio Midnight Sun Raid för fjärde gången. Tävlingen ingår i Svenska cupen för F18 och är sannolikt den nordligaste katamarankappseglingen i världen. Raiden seglas i Bottenviken i Luleå och Kalix skärgårdar. Det här är löjans hemmavatten och här skördas havets guld, löjromen i september. Du ser säl mer eller mindre varje gång du seglar, vattnet är så sött att du kan dricka det och solen duckar bara några minuter under horisonten på natten.

Skärgården har ca 1300 öar, är grund och bjuder till utmanande navigation. Sjöbrisen är förhärskande på sommaren och vattnet blir varmt. Det är en skärgård som gjord för äventyr i flerskrov!

AMSR har nog ett rykte om sig att vara en lättvindsraid men flera dagar innan start kunde man i år se att vindgudarna hade annat i åtanke. Med tre dagar kvar till start visade Windguru trestjärnigt alla dagarna och medelvindar upp mot 14 meter. Efter rådslag flaggade tävlingsledning för att ett beslut om go no go skulle tas sent onsdag kväll. Prognoserna mattades en aning och beslutet blev GO men helt klart var att den här raden skulle bli något utöver det vanliga i vår skärgård. Ambitionen att runda Malören, den yttersta utposten i norra Bottenviken får vi helt klart spara till nästa raid, men då…

Fredag och invigning

På fredagens invigning var det stora snacket såklart prognosen för lördagen som visade på hårt vind från syd och spekulationerna om banval var många medan ledsamheterna som vanligt i det här gänget visade asig obefintliga och alla var inställa på race.

11 båtar med en spridning från västkusten till Luleå på startlinjen och särskilt kul att i år välkomna Australiensaren Brett Goodall till startfältet. Att träffa Brett visade sig vara  en upplevelse som bara skulle visa sig växa i takt med att man lärde känna denna ödmjuka australiensare.

Lördag och race day

Vi vaknade till en vacker morgon men med ett tufft morrande i träden, frisk sydlig vind 12-14 m/s. Fokus på segling så mycket inomskärs som möjligt och första etappen fastställdes som, start  Brändön, kryss upp till Svartön, väst om Svartön, sundet syd Fjuksön och sedan norrut till stranden på Bocköns norra sida. Ett race på ca 18M.

Det var nog många som hade lite rost i kalsongerna när man kom ut till startlinjen och kände trycket och vetskapen om att det skulle bli en tuff halvvind de nära 6 nautiska från Svartön ut mot Fjuksön

Det dröjde inte länge förrän första kullerbyttan men Jonas och Roman var snabbt på rätt köl igen bara för att strax därefter segla av babords centerbord. Samtidigt vurpade Björns Segelvård med Niklas Bredberg och Oskar Wetterling men när de fick upp båten på rätt köl gick tyvärr masten av.

Inget om som inte har någon gott med sig dock, både besättningen och båten visade sig utgöra ett utmärkt reservdelslager som sedan gjorde att samtliga övriga ekipage kunde slutföra raiden trots både materiellt och personellt slitage.

Slutet på etappen utmanar då vågorna som bygger upp vid inloppet på Bockön kräver offer och med bara några hundra meter kvar till mål välter SWE 2 med Leff Dahl vid rodret och Uffe Norberg som fast, de är dock snabba och hinner få upp båten och vinner med minsta marginal över båten med Kalle i seglet, Mattias Söderström som rorsman och gasten Brett Goodall, på tredje Lars Linder och Erik Brunnberg.

Ett välbehövligt brake på Bocköns strand ger alla chansen att slicka såren och repa sina båtar.

Race 2 startar inne i ett sund med en spännande utsegling bland grynnor och stenar. Ute på havet har vinden avtagit till ca 8 meter och regnet tilltar allt mer. Fältet rundar Inre Fjärdgrundet och faller av ner på en lång brand slör mot Siksundet, farten är under lång tid väl över 20 knop och tätbåtarna byter ständigt plats. Siksundet är den plats där vi är längs norrut och det är bara ett par distans söder om Bottenvikens nordligaste punkt, härifrån är det Söderut både till Kalix och Haparanda. Brett och Mattias kommer först ut ur sundet med Leff och Uffe, Erik och Lasse samt Mats och Oscar hack i häl.

Sakta avtar helt plötslig och utan förvarning vinden, regnet tilltar ännu mer och periodvis är sikten noll. Vinden fyller på bakifrån och vid sista rundningen med bara ett par distans kvar är det bara några minuter mellan första och sista båt.

Efter nära fyra timmars segling skiljer det bara 12 minuter mellan första och sista båt, vinner gör Mattias och Brett, med Leff och Uffe på andra plats. Trea blir Luleåseglaren Mats Johansson med sonen Oscar som gast.

Den sena starten på andra racet och en lång seglingstid har lett till sen ankomst till lagunen och den fina sandstranden på Getskär. För att få upp blodsocker och värme brassas det stekt palt på Mourrikka lite snabbt innan natthamnen fixas med tält, elverk för laddstation mm. Den lilla bastun visar tydligt på att hjärterum skapar stjärterum och det hinner bli sent innan det blir det middag, det är lätt hänt att glömma tiden när nätterna är ljusa.

De flesta myggen hålls stångna med myggmedel och det bli ren skön natt runt lägerelden innan det är dags att krypa in i tälten och ladda för en enligt prognoserna frisk söndag.

Söndag

Vaknar en regnig morgon och med svaga vindar och en prognos som lovar uppklarning och återigen en riktig sydlig turbo från och med lunch. Förmiddagsracet blir kort för att säkerställa att vi är i mål innan den stora vindökningen väntas. Sträcka ca 16 M.

Race 3 startar ost om Getskär, rundar norrrut för att sedan gå ner mot ögruppen Båtöharun, rundning av Kastören och sedan fri väg upp till Fjuksöns norra spets för målgång och beachning

Det börjar i ganska svaga vindar och en lätt kryss innan vi rundar Båtöharun längst ut i skärgården, närmaste ö är rakt söderut nog Åland hela 700 km bort.

I täten ligger Mattias och Brett med Leff och Linder/Brunnberg strax bakom. Kalle rundar ön och faller av på en rykande undanvind i takt med att vinden ökar. Ett fast fiske, en laxfälla, sticker rakt ut från ön några hundra meter och Kalle tvingas till en gipp för att undvika det medan de båda övriga båtarna hinner korrigera och tar sig förbi fisket. Brett och Mattias tappar tätbåtarna och nu jagar Mats och Oskar och Bröderna Barreng strax bakom. Återigen krigar man i farter över 20 knop och det är en lång spännande och brant undanvind, runt grynnor och i kort krabb sjö med en tät fight. I sundet mellan Rövaren och Fjuksön tätnade fighten ytterligare då Brett och Mattias kom ikapp och till sist dog det längsta strået med Leff på andra och Linder/Brunnberg på tredje platsen.

Brett var särskilt glad över den här placeringen eftersom han då var först till stranden och han fick se en ren betande på lavarna nere vid vattnet när de kom iland.

Race 4 blir en spännade övning

Vinden ökar allt mer medan vi är på stranden, Larsgrund, en fyr bara 10 M söderut visar på medelvindar på 12,5 och toppar på över 15 m/s. Verkligheten har redan överträffat prognoserna, dessutom har det klarnat och sjöbriseffekten verkar förstärka den ytterligare.

Efter två förskjutningar och omplanering av bansträckning blir det slutliga valet att segla en bana med nästan uteslutande kryss, endast en kort sträcka på några hundra meter innan mål och beachning blir undanvind. Målet blir LSS klubbanläggning Liggskär, där vi kan få en skön bastu och ett bra utgångsläget både för midnattsrace och för måndagens två avslutande etapper.

Racet blir tufft, redan i starten knäcker Johansson rorultsförlängaren då han faller ur båten, sjön är krabb och stötig och det tar ut sin rätt i den 15 M långa kryssen. Vinner gör återigen Leff med Mattias/Brett på andra och Linder/Brunnberg på tredje.

Den sista biten in mot mål blir dramatisk för många båtar, den går i farleden till en av landets största hamnar i tonnage, Luleå hamn och flera båtar välter eller har problem att klara kursen. Värst illa hamnar Jenny och Nicklas som vurpar och när de reser upp båten fastnar storskotet och den börjar segla med dem hängande under i dolpinstrikern. Det slutar med att en av säkerhetsbåtarna kör ikapp båten, kastar över man som får styra upp mot vind och lossa skotet innan man får koll på båten och kan ta upp Jenny och Niklas som är helt slutkörda.

Det är inte bara seglarna som har problem, även vårt suveräna transportfartyg, den 10 meter långa snipan dyning har fått problem när den stångats i den höga krabba sjön och visar sig ligga för ankar ungefär på halva sträckan med en motor som inte vill gå efter bränslebekymmer. Vi skickar dit extra personal som kommer att lösa problemet men det kommer att ta länge innan fartyget kommer och då kan vi också räkna med att all packning är blöt.

Ett kort rådslag leder till omplanering, vi beställer mat av klubbrestaurangen och under tiden de förbereder tar vi en gemensam bastu! Stort tack Biggan med personal för fantastisk middag och bra service!

Agio Midnight Sun Raid – ett namn som förpliktar

Fortfarande sent på kvällen var vindarna på havet friska och vi väljer att förlägga midnattsseglingen på innerfjärden och göra en kortare bansegling. Starten går 23:45 i ett strålande rött, orange och gult ljus, precis 00:00 gör båtarna sin första länsrundning i nattens ljus. Solen ligger på seglen och det blir inte mycket vackrare än så här.

Vinner gör bröderna Barreng, deras första pallplats men nu ser man deras förmåga att hantera sin båt. Tvåa blir Leff och trea Brett/Mattias.

I bastun och summeras intrycken av en spännande dag och trots den tuffa vinden under dagen så kretsar det mesta kring midnattseglingen. Det är något speciellt att segla mitt i natten i dagsljus under en röd himmel.

Måndagen börjar man känna igen sig, lugnet har lagt sig

Sovmorgon och start först klockan 10 på måndagen och det var tur det för havet låg som en spegel till bara en kvart före första start. Att starta söder uti sundet vid Liggskär vet alla som varit där är spännande. Strömmen för dig obönhörligen mot linjen och det gäller att undvika tjuvstart. Alla klarar sig med ett nödrop och en jämnare start är svår att upprepa.

Målet för sjätte och näst sista etappen är Skogskär där det blir en snabb lunchmacka innan den sista sprintetappen till Brändön och målet.

När vindarna har lättat blir det stora svängningar i resultatlistan och på första seglingen visar Mats Johansson att han som vanligt är snabb i lättvind och tar hem segern med god marginal före Linder/Brunnberg med Brett och Mattias som trea.

Den sista seglingen är vi tillbaka vid Svartön som vi rundar med en kryss och en efterföljande läns. Fortfarande är vindarna lätta och nu har Ola Persson fått fart  på båten, han vinner slutetappen före Mats med Brett och Mattias som trea.

På 7 seglingar har vi alltså haft 5 olika vinnare. Totalt vinner Leff Dahl med gasterna Ulf Norberg (skadad) och Oscar Wetterling på samma poäng som men med fler andraplatser än Mattias Söderström och Brett Goodall. På tredje plats hittar vi Lars Linder och Erik Brunnberg.

Stor grattis till Leff!

Vi avslutar med ett citat från Brett Goodall Just finished 3 of the coolest days sailing I have ever done.”
Resultat: resultatlista

No comments:

Post a Comment